Alergická rýma

Mluvíme-li o alergické rýmě (AR), máme na mysli zánět nosní sliznice, který vzniká na základě alergické reakce. V takovém případě reaguje náš imunitní systém neadekvátně na určité podněty- tzv. alergeny. Sem patří např. nejrůznější druhy pylů, plísní, ale třeba také roztoči, zvířecí sliny či chlupy. Alergen jako takový nejčastěji do těla člověka proniká skrze inhalovaný vzduch. Zde působí na imunitní buňky, které v reakci na něj začnou produkovat látku dráždící právě nosní sliznici – histamin. Nejen vdechováním se však do lidského těla dostávají nejrůznější druhy alergenů, alergická reakce na nosní sliznici se může objevit i při vstupu alergenu do těla jiným způsobem, nežli je vdechování. Nejčastěji se jedná o konzumaci určitých druhů potravin či léků. Je-li náš organismus zdravý, za běžných okolností na neškodné alergeny nereaguje. Je-li však náš organismus zesláblý a citlivý, bojuje proti alergenům stejným způsobem, jako když je naše tělo napadeno vážnou infekcí. Nejčastějším faktorem, který určuje, zda se u nás objeví alergie či nikoli, je genetická predispozice. V případě, že je jeden z rodičů alergický, je vyšší šance, že i u potomka se alergické reakce projeví. Může se tak stát kdykoli během školního věku, puberty nebo i během dospělosti.

Alergická rýma a její druhy

Dle délky přetrvávání příznaků rozdělujeme AR na:

celoroční

sezónní

AR, při které příznaky (nejčastěji otok nosní sliznice) přetrvávají několik měsíců, označujeme jako celoroční. AR, kdy se příznaky objevují nárazově a např. pouze během pylové sezony, nazýváme sezónní. V tomto případě bývá zároveň postižena i oční spojivka, což se projevuje urputným svěděním a výtokem.

Tipy, jak s alergickou rýmou bojovat

Nedaří-li se vám se AR vyhnout, ať již z důvodu místa, ve kterém žijete či dědičnosti, dodržováním několika pravidel můžete její průběh alespoň zmírnit.

1) Čerpejte informace z pylové informační služby a případně omezte pobyt ve venkovním prostředí. Nejvíce se alergeny šíří za suchého a větrného počasí.

2) V domácím prostředí se pokuste odstranit všechny možné přítomné alergeny (zvířecí srst, prach, plísně atd.). Také pravidelné vysávání a vytírání snižuje množství alergenů.

3) Jste-li kuřák, s kouřením přestaňte a pobyt v kuřáckém prostředí omezte na minimum.

4) Pořiďte si do místnosti, ve které spíte, zvlhčovač vzduchu. Je prokázán jeho blahodárný vliv na nosní sliznici.

5) Předcházení AR také pomáhá užívání nejrůznějších druhů mořské vody a roztoků určených pro zvlhčení a čištění právě nosní sliznice.

Návštěva lékaře a případná medikace

Trpíte-li pouze lehkými příznaky AR, můžete s ní bojovat za pomoci přírodních preparátů. Někdy ale domácí léčba nemusí být dostačující. Nastává tomu v případě, když:

• se příznaky alergie rychle zhoršují

• propuknou další příznaky jako např. dušnost, kašel, tlak na hrudi či vyrážka (AR může být tzv. prvotním stadiem vážného onemocnění, které označujeme jako astma)

• se u vás objeví tzv. druhotná infekce. Ta se nejčastěji projevuje výrazně zvýšenou tělesnou teplotou.

Při návštěvě lékaře vám bude pravděpodobně provedeno podrobné lékařské vyšetření a stanovena rodinná anamnéza. Dále projdete tzv. alergologickými testy, které slouží k identifikaci konkrétních faktorů způsobujících alergickou reakci a vyvolávajících symptomy. Zjistí-li se přítomnost systémové alergické reakce, bude vám podána medikace v podobě antihistaminik - léků působících proti alergii celosystémově. Existují buď na lékařský předpis, nebo volně prodejné. Více se dozvíte u svého ošetřujícího lékaře nebo lékárníka.

AR je poměrně častým onemocněním, které může významně ovlivňovat kvalitu vašeho života. Správnou léčbou a zdravě nastaveným životním stylem však můžete její příznaky snížit na minimum.