Bronchitida

Co je bronchitida a jaké jsou její nejčastější příčiny

Bronchitida, jinak označovaná také za zánět průdušek či zánět dolních cest dýchacích, je nemoc, na jejímž počátku stojí viry, ale v některých případech i bakterie, kvasinky či prach a pozůstatky z kouření cigaret. Jinak řečeno dráždivé částice a látky. Konkrétně se jedná o zánět výstelky, tedy sliznice průdušek. Nejprve zde dochází ke vzniku zánětlivého otoku, který se po nějakém čase promění v hlen. Plíce se hlenu potřebují zbavit a vás začne trápit kašel. Průběh takového zánětu průdušek může být akutní nebo chronický.

AKUTNÍ BRONCHITIDA

Akutní bronchitida je onemocnění infekčního původu, které vás zastihne nejčastěji během zimy. Mezi hlavní příznaky patří zvýšená teplota (až horečka), bolest na průduškách, bolest v krku, bolest hlavy a dušnost. Vykašlávaný hlen je velmi hustý a díky možnému bakteriálnímu původu i žlutý. Akutní bronchitida běžně trvá od jednoho do dvou týdnů, inkubační doba je 1 – 4 dny. Když už vás toto onemocnění zastihne, dopřejte si klidový režim a dodržujte následující tipy:

1) Užívání předepsané medikace

Během prvních dnů nemoci vám lékař nejspíš předepíše antitusika (léky na suchý kašel). S nástupem vlhkého kašle pak lze užívat mukolytika (léky podporující vykašlávání hlenu). Postihne – li vás těžší průběh nemoci, je možné, že dostanete k užívání antibiotika.

2) Dodržování pitného režimu

Nejdůležitější věcí, kterou během akutní bronchitidy musíte zařadit do svého pitného režimu, jsou nejrůznější druhy čajů, které jsou speciálně určeny na léčbu průdušek. Takovéto čaje vám pomohou s vykašláváním a zklidní žaludek. Za normálních okolností stačí při tomto druhu onemocnění vypít 2 – 3 litry tekutin denně.

3) Klidový režim a dostatek spánku

Při akutní bronchitidě je jedním z příznaků vysoká míra únavy, jelikož tělo je vyčerpané jednak zvýšenou teplotou, tak neustálou potřebou vykašlávat infikovaný hlen. Proto je velice důležité dodržovat během tohoto období zvýšený klidový režim. Dopřejte si minimálně 7 – 8,5 hodin spánku a pod hlavu si položte 1 – 2 polštáře, aby se vám lépe dýchalo.

CHRONICKÁ BRONCHITIDA

Opakuje-li se u vás akutní bronchitida, může se rozvinout v onemocnění, které je označováno jako bronchitida chronická. Hranice stanovená pro chronický zánět jsou 3 měsíce nekončících potíží, při kterých se objevuje kašel, dušnost, bolest na hrudi a bolest v krku. Řasinky, které se nacházejí na sliznici dýchacích cest, jejichž úkolem je transport nečistot a hlenu ven z plic, jsou v případě chronické formy silně poškozené nebo úplně zničené. Velké množství hlenu tak nemá možnost být odbavováno, dochází k zúžení průdušek a dýchání se stává obtížnějším. Nejčastějším původcem chronické bronchitidy je dlouhodobé kouření cigaret či pasivní vdechování cigaretového kouře. Na vině může být ale také znečištěné životní prostředí. Vzhledem k výše uvedeným příčinám je nejlepším bojem s tímto druhem onemocnění nastavení zdravého životního stylu. To spočívá především v zanechání kouření a vyhýbání se místům, kde by se mohl cigaretový kouř objevit. V místech se zvýšeným výskytem škodlivých plynů se doporučuje nošení papírové roušky.

Zvýšená únava, nechuť k jídlu, apatie a další přidružené příznaky jsou jedním z faktorů, že u vás může probíhat určitý druh onemocnění nebo např. dlouhotrvající zánět. Zpozorujete – li na sobě však příznaky dušnosti, je na místě zpozornět. Dušnost totiž nemusí odkazovat na onemocnění zvané bronchitida, ale může být také příznakem onemocnění srdce, astmatu nebo chronické obstrukční plicní nemoci (CHOPN). Všechny zmíněné můžeme označit za vážná onemocnění, které nesnesou odkladu návštěvy lékaře.