Cesta ke kvalitnímu spánku

Kvalitní spánek je základní proces, kterým si naše tělo udržuje své regenerační schopnosti. Přesto jeho vliv a kvalitu velká část lidí podceňuje. Snaží se si k němu dopomoci za přispění nejrůznějších potravinových doplňků, které ale nenahradí dostatečnou míru odpočinku. Vyspíme – li se tzv. do růžova, je naše tělo odpočatější, mysl veselá a pozorná a méně náchylná k podráždění.

JEDNOTLIVÉ FÁZE SPÁNKU

Lidské tělo potřebuje ke kvalitnímu odpočinku určitý počet hodin, projít během noci všemi fázemi spánku a vstávat do nového dne z tzv. lehkého spánku. Ten trvá zhruba deset minut a svalová aktivita je během něj značně zpomalená. Na nejnižší úrovni se nachází náš srdeční tep ocitáme – li se v tzv. hluboké fázi spánku. Celková regenerace organismu nastává, dostane – li se naše tělo do tzv. nejhlubší fáze spánku. V této fázi je dech pravidelný a rytmický a svalové napětí je na nízké úrovni. A během které fáze se zdají sny? Nastává tak během tzv. fáze REM, kdy je mozková činnost častěji vyšší než během dne, zvyšuje se rychlost dýchání a stoupá hodnota krevního tlaku.

NESPAVOST A JEJÍ TYPY

Nespavost, odborným názvem insomnie, je porucha spánku, při které je narušený přirozený průběh usínání nebo jsou zasažené všechny fáze spánku. Mezi její nejčastější příznaky patří těžký průběh usínání a brzké ranní probuzení. K němu může docházet i mezi jednotlivými fázemi spánku. Strávíte – li takto probdělou noc či několik nocí, budete se cítit malátní, slabí, unavení, budete mít problémy se soustředěním a s fungováním během dne. Prochází – li vaše tělo dlouhodobě problémy s odpočinkem, může dojít k rapidnímu zhoršení psychického stavu, poruchám vnímání a občasná nespavost se může proměnit v chronickou.

JAK ZLEPŠIT SPÁNEK

1) Vstávání a usínání vždy ve stejnou dobu

Snažte se každý den vstávat vždy ve stejnou dobu. Díky této pravidelnosti si navodíte správný denní rytmus, díky kterému se vám bude večer lépe usínat. Jednou z nejlepších věcí pro kvalitní odpočinek je totiž rutina. Dáte tak mozku signál, že je čas začít se připravovat k útlumu a on již tak bude vědět, s čím může počítat a začne se na fázi klidu připravovat včas.

2) Temné (přirozené) prostředí

Je vědecky dokázáno, že pobyt v přírodě u člověka vzbuzuje správnější vnímání světla a tmy. Právě z těchto důvodů se mnohým lidem lépe usíná a spí v prostředí, které nenarušuje umělé světlo či nadmíra osvětlení (např. v prostředí venkova). Snížit míru osvětlení ale můžete přímo ve vaší ložnici nebo okolních pokojích. Důležité je zastavit veškeré světlo z lampiček, ulice a pokud to lze, i z veškerých elektronických zařízení. Mobilní telefon a notebook vypínejte vždy dvě hodiny před spaním a nechávejte je v jiné místnosti.

3) Čerstvý vzduch a kvalitní matrace

Před každým spánkem si v místnosti dostatečně vyvětrejte, ideální teplota by se měla pohybovat mezi 17 až 20 stupni Celsia. Délka postele by měla být až o 20 cm delší než – li je vaše postava a nezapomeňte ani na kvalitní matraci. Základním faktorem pro její výběr je, aby udržela páteř po celou dobu spánku v přirozeném tvaru. Tvrdost matrace je záležitostí vysoce individuální, vždy ale platí, že čím tvrdší, tím lepší.

4) Pravidelný pohyb a pobyt na čerstvém vzduchu

Pravidelné cvičení má řadu výhod jako např. snížení míry stresu, udržování dobré nálady či lepší zdravotní stav – fyzický i psychický. Má tedy výrazný vliv i na naše duševní zdraví, které pokud je v pořádku, kvalita spánku je také v dobré kondici. Jednodušší fyzická aktivita (např. procházka) je před usnutím také vhodná. Zde však platí, že mezi každým větším fyzickým pohybem a ukládáním se ke spánku by měl být delší časový odstup.

5) Přírodní doplňky a suplementy

Pro lepší usínání a kvalitnější spánek můžete také vyzkoušet některý z přírodních prostředků (nejvíce doporučujeme např. bylinkové čaje s obsahem meduňky či kozlíku lékařského) nebo výživové suplementy. Právě jako doplněk stravy lze brát melatonin. Ten má oproti hypnotikům (silným lékům podporujícím usínání, které předepisuje praktický lékař) výhodu, že je nenávykový a velmi šetrný k organismu.