Nadměrné vypadávání vlasů

Nadměrné vypadávání vlasů je problémem, který častěji zasáhne mužskou populaci, ale nevyhýbá se ani ženám. Ve většině případů stojí za nadměrným vypadáváním pouze kosmetický problém, někdy však může být hlavním spouštěčem i vážnější onemocnění. K úspěšné léčbě je nutné určení správné diagnózy a odhalení veškerých příčin, které mohou ke ztrátě vlasů napomáhat. Vypadávání určitého počtu vlasů každý den je považováno za běžný stav a není důvod se jakkoli znepokojovat. O tzv. alopecii (stav sníženého množství vlasů) hovoříme, když vám samovolně vypadne více jak 100 vlasů denně.

Růstový cyklus vlasů

Každý růstový cyklus vlasů se skládá ze 3 fází. První fázi označujeme jako anagenní. Trvá 2-7 let a jedná se o období, kdy je vlas aktivní a roste. Následuje tzv. fáze katagenní. Při ní dochází k odumírání kožní papily, jenž vlas vyživuje. Trvá několik týdnů. Vše je zakončeno tzv. fází telogenní, kdy se vlas přesouvá směrem vzhůru a nakonec vypadne. Jsou-li vlasy v anagenní a telogenní fázi ve správném poměru, je počet a kvalita vlasů udržována. Za problém označujeme situaci, kdy převažuje počet vlasů v poslední, tedy telogenní fázi. Příčiny vypadávání vlasů rozdělujeme dle typu alopecie. Nejčastějšími typy jsou alopecie androgenní, chronická difuzní alopecie a alopecia areata:

androgenní alopecie: Je ovlivněna působením testosteronu, věkem a genetickými predispozicemi. Vyskytuje se u obou pohlaví. V mužské populaci se nejčastěji projevuje ústupem čelní linie vlasů a vlasového porostu na vrcholku hlavy. Ženy nejčastěji trápí rozšiřování středové pěšinky a řídnutí vlasů na temeni.

chronická difuzní alopecie: Vzniká, pokud dochází k rovnoměrnému vypadávání vlasů, které je nejčastěji způsobeno ročním obdobím, určitým druhem onemocnění, užíváním některých léků, při oslabené imunitě, dlouhodobým působením stresu nebo hormonální disbalancí.

alopecia areata: Jinými slovy se jedná o ložiskové vypadávání vlasů, kdy dochází k vypadávání vlasů v jasně ohraničených oblastech. Tímto druhem alopecie nejčastěji trpí lidé, kteří bojují s autoimunitní poruchou.

Jak bojovat s vypadáváním vlasů

To nejdůležitější, co můžete pro zmírnění vypadávání vlasů udělat, je poradit se se svým ošetřujícím lékařem či dermatologem o jeho možném původu či příčinách. Mezi nejčastější příčiny patří:

• nedostatek důležitých vitaminů

• stres

• vedlejší účinky léků

• hormonální změny

• autoimunitní onemocnění či nádorové bujení

V případě, že u vás váš ošetřující lékař nediagnostikuje závažné onemocnění či neprocházíte-li právě hormonálními změnami, můžete růst vlasů podpořit sestavením zdravého jídelníčku, doplněného o příslušné vitaminy. Do něho zařaďte především ryby, obiloviny, luštěniny, zeleninu, vajíčka, ořechy, řecké jogurty a potraviny bohaté na vitamin A a B5. Dobré je také doplňovat aminokyselinu cystein. Ta podporuje růst vlasů a najdete ji v potravinách, které obsahují proteiny, pšeničných otrubách nebo kuskusu. Častou příčinou nadměrného vypadávání vlasů bývá i nedostatek vitaminů jako jsou např. zinek, železo, selen, biotin (vitamin H), D a B12. Vždy se však poraďte s lékařem či lékárníkem, jaký druh vitaminů schází konkrétně vám. Nezapomínejte svůj životní styl obohatit o dostatek pohybu, pravidelný pitný režim a dostatek kvalitního spánku.