Druhý den po operaci domů. Jak funguje jednodenní chirurgie?

Žlučník, tříselná kýla nebo chronický zánět slepého střeva - ještě v nedávné době tyto zákroky vyžadovaly mnoho času a plánování. Nové moderní metody však umožňují operovat v režimu takzvané jednodenní péče. O co se jedná a pro koho je taková péče určena? Zeptali jsme se MUDr. Jiřího Fencla, vedoucího lékaře Centra jednodenní chirurgie a gynekologie na Poliklinice Vysočany na Praze 9.

Co je to jednodenní chirurgie a jaké jsou její výhody?
Jedná se o postup, při kterém pacient přichází do nemocnice k plánované operaci až v den výkonu a odchází nejpozději 24 hodin po zákroku. Primárně jednodenní chirurgie vznikla na postupech, které řadíme mezi miniinvazivní- tzn. málo zatěžující. Největší výhodou je minimalizace stresu z delšího pobytu v nemocničním prostředí a snížení rizika nozokomiální (nemocniční) nákazy. Je třeba zdůraznit, že léčebné výsledky jsou při jednodenní chirurgii zcela srovnatelné, jako když pacient standardně pobývá v nemocnici.

S jakými obtížemi se k vám pacienti mohou objednat?
Naše pracoviště se specializuje na moderní laparoskopické operace kýl – tříselné, pupeční či kýly v jizvě. Samozřejmě operujeme také pacienty se žlučníkovými kameny či chronickým zánětem slepého střeva. Kolegové gynekologové provádí celé spektrum jak malých zákroků, tak například i laparoskopické revize. Provádíme dále odstranění různých podkožních bouliček apod.

Pro koho je jednodenní chirurgie určena? Je péče hrazena ze zdravotního pojištění?
Operace v režimu jednodenní péče je obecně vhodná pro všechny pacienty, kteří trpí vybraným onemocněním a splňují zdravotní kritéria pro tuto péči. Např. věk pacienta zde nehraje roli, jen jeho zdravotní stav. Péče na jednodenní chirurgii je plně hrazena zdravotními pojišťovnami.

Proč by pacienti měli zvolit právě vaše centrum?
Naše centrum má již více než desetiletou historii. Operují zde pouze zkušení lékaři, díky tomu má výborné výsledky. Provádí se zde pouze plánované operace.

Centrum jednodenní chirurgie a gynekologie najdete na Poliklinice Vysočany (Sokolovská 304, Praha 9). Více se dozvíte na stránkách wwww.jednodenni-chirurgie.cz