Jak posílit imunitu

Imunita je velmi propracovaný systém, který nás chrání před všude hrozícími patogeny. Umí odrazit hrozbu bakterií či virů, zároveň je nápomocný při hojení nejrůznějších zranění či léčbě zánětů. Buňky imunitního systému mají dokonce schopnost odstranit naše vlastní poškozené buňky a vytvořit prostor pro nové. Nevýhodu však představuje, že jeho fungování může být narušeno nejrůznějšími faktory vnějšího prostředí - např. chladnějším počasím, větší skupinou lidí ve vnitřních prostorech nebo dlouhodobým stresem. Pokud je náš imunitní systém oslabený, organismus není tak odolný vůči některým druhům onemocnění. Jak se takový snížený imunitní systém projeví v běžném životě? Nejčastěji člověk zaznamená výraznou únavu, zhoršené hojení ran či kožní potíže (mykózy, vyrážky). Snížená imunita však nemusí být strašákem. Posílit ji můžete dodržováním několika jednoduchých pravidel.

1) Pestrá strava a vitaminy
Kvalitní a vyvážená strava umí zázraky. Obsahuje širokou škálu vitaminů a omega 3 mastných kyselin, které tělo dokáže využít pro regulaci zánětu. Chcete-li svou imunitu nastartovat, ve svém jídelníčku nevynechávejte potraviny jako jsou např. luštěniny, celozrnné obiloviny, ořechy, ale také ovoce nebo zelenina. Někdy se stane, že vitaminy obsažené i v pečlivě vybrané a plnohodnotné stravě nestačí. Pak je na místě zauvažovat nad pořízením vitaminových doplňků stravy, které je obsahují ve vyšší koncentraci. Nejdůležitější roli hraje vitamín C a D. Vitamín C představuje spolehlivý antioxidant, který chrání tělo před volnými radikály a podporuje tvorbu bílých krvinek. Stejná situace nastává u vitamínu D, který zvyšuje přirozenou imunitu.

2) Minerální látky
V podpoře imunity hrají klíčovou roli i minerální látky. Nejvyšší místo zaujímá zinek a selen, které jsou důležité při vzniku imunitních protilátek a ochraně všech druhů buněk proti oxidačnímu stresu. Aby byla funkce imunitního systému chráněna komplexně, je důležité tělu pravidelně dodávat také měď, železo, fosfor, mangan a hořčík.

3) Mikrobiom
Mikrobiom je označení pro tzv. oblast správných bakterií, která se nachází v každém lidském těle. Právě mikrobiom (obsažen ve střevech) se významně podílí na tvorbě imunity během dětství. Správné bakterie interagují s imunitním systémem a chrání tak náš organismus před vznikem některých závažných poruch včetně autoimunitních onemocnění. Bakterie, které tvoří mikrobiom, se přenáší z matky na novorozence během porodu. V dospělosti pak lze tělu dodat probiotické bakterie z fermentovaných výrobků (např. bakterie mléčného kvašení Lactobacillus a Bifidobacterium) a také ve formě doplňků stravy, které se nazývají probiotika.

4) Pohyb a aktivní životní styl
Dlouhodobé studie prokazatelně ukazují, že lidé, kteří se pravidelně věnují pohybu, jsou méně náchylní k nachlazení, oproti lidem, kteří neprovozují žádnou fyzickou aktivitu. Světová zdravotnická organizace (WHO) vydala prohlášení, ve kterém doporučuje k zachování přirozené imunity pobyt minimálně 2,5 hodiny týdně na čerstvém vzduchu. Při tom nezáleží, jak dalece aerobní aktivitou tento čas strávíte, skvělá je jednoduchá forma sportování, stejně tak ale postačí i obyčejná procházka. Výsledkem bude vyšší aktivita bílých krvinek a vylučování antibakteriálních látek z potních žláz.

5) Dostatek spánku
Pokud vás trápí nedostatek spánku, tělo nemá dostatek času a prostoru nabrat sílu, což se negativně odráží na správně fungujících procesech našeho imunitního systému. Dochází ke zvýšení rozvoje nejen infekcí, ale také k onemocnění kardiovaskulárního systému a vzniku cukrovky.

7) Otužování
Imunitu je možné v chladnějších měsících posílit i pravidelným otužováním. Skrze odborné studie bylo prokázáno, že každodenní sprchování studenou nebo vlažnou vodou snižuje nemocnost až o 30 %. Není přitom nutné provozovat otužování dlouhou dobu, postačí 90 sekund každý den.