Jak si užít vánoční svátky a vyhnout se předvánočnímu stresu

Každý rok je to stejné, těšíme se na Vánoce, a když přijdou, tak nám tyto svátky způsobí více starostí, než bychom si přáli. Pro mnoho lidí je to právě druhá polovina prosince, kdy jsou vystresovaní, unavení a nepříjemní. Již od září nám obchody, televizní reklamy a všudypřítomná vánoční výzdoba připomínají, že je nejvyšší čas na nákup dárků, přípravu štědrovečerního menu a naplánování velkého úklidu. K tomu se na nás v práci valí uzávěrky a úkoly, které je potřeba vyřešit do konce roku. Hektické životní tempo a nejistá ekonomická situace k příjemným pocitům klidu také moc nepřidává.

Tato psychická zátěž, která každý rok přelom letopočtu provází, může způsobit i vážné zdravotní problémy. Dejte si pozor zejména na nespavost, podrážděnost, nevysvětlitelnou úzkost či nechuť k práci. Následovat mohou žaludeční obtíže, které mohou přejít do chronické fáze a vyvolat např. gastritidu a vznik žaludečních vředů. Možná si teď říkáte, jak to všechno zvládnout. Jak se postavit naprosto zbytečnému předvánočnímu stresu a pečovat o své psychické i fyzické zdraví? Sepsali jsme pro vás 4 jednoduché tipy, díky kterým vás už letos nic nezaskočí.

1) Plánujte a stanovte si priority:
Řešíte v práci time management a stanovování si priorit pro jednotlivé úkoly? Zkuste si to samé navrhnout i pro tzv. „vánoční plán“. Přehledně si sepište (např. do kalendáře), co vše je potřeba udělat či nakoupit a jednotlivé položky si odškrtávejte. Právě tento způsob plánování vám pomůže řešit vše s dostatečným předstihem a vy tak nestrávíte sváteční dny v roce ve stresu a strachu, co nakoupit, uvařit nebo nachystat pro své blízké.

2) Zajistěte si dostatek zdravé energie:
Stresové situace, které zažíváte na přelomu roku zvládnete nejlépe, pokud svému organismu dopřejete ten správný zdroj energie. Ano, Vánoce jsou svátky jídla a pití, ale to neznamená, že byste se měli přetěžovat těžkými a nezdravými potravinami. Navíc, vyhnete se tak i shazování nechtěných kil. Vyzkoušejte proto stravu, která váš organismus nezatíží, ale naopak vám dodá energii. Bílé pečivo vyměňte za celozrnné s vysokým podílem vlákniny, brambory na chvíli nahraďte luštěninami - zdrojem draslíku, vápníku a železa. Místo červeného masa zařaďte do svého jídelníčku to bílé a k pití si dopřejte nápoje bez obsahu alkoholu.

3) Dbejte na svůj zažívací systém
Během vánočních svátků nejvíce trpí váš zažívací systém, proto u sebe můžete zpozorovat příznaky zácpy či nadýmání. Dále se může přidat pálení žáhy nebo dokonce bolest žaludku. Z těchto důvodů je velice důležité dbát na zdraví svých střev např. užíváním některých kmenů bakterií, které naleznete v probiotikách. Místo klasického cukroví si dopřejte to se sníženým obsahem cukru a nezapomeňte na zakysané mléčné výrobky. Nejúčinnějším postupem, jak se vyvarovat pálení žáhy, je snížení kyselosti žaludečních šťáv. Můžete toho docílit užíváním léků, které se odborně označují jako antacida a mají snížené pH (např. Rennie). Jiným, ale také skvělým způsobem je potom snížení vytváření žaludečních kyselin (např. Omeprazol) nebo užívání medikamentů podporujících správnou funkci trávicí trubice (prokinetika).

4) Nezapomeňte na pohyb
Přestože se o vánočních svátcích říká, že jsou svátky klidu, nezapomeňte se během nich také protáhnout a dopřát si dostatek času na čerstvém vzduchu. Sport je vynikající jak pro tělo, tak mysl. Cítíte-li, že na vás dopadá více stresu, než obvykle, zkuste dechová cvičení nebo si zacvičte jógu. Během pohybu se do těla uvolní endorfiny- látky spojené s pocity potěšení, euforií a úlevou od bolesti, které si dokáží poradit se špatnou náladou. Nemůžete- li se věnovat sportovním aktivitám (např. ze zdravotních důvodů), využijte volný čas k výletu či procházce. Společnost vám mohou udělat vaši nejbližší či přátelé, díky kterým se rozptýlíte a zapomenete na předvánoční shon.