Víte, jak probíhá vyšetření CT?

Vyšetření CT (počítačová tomografie) je zobrazovací metoda, která za použití rentgenového prozáření umožňuje zobrazit vnitřní orgány a tkáně s vysokou rozlišovací schopností ve 3D zobrazení. Přečtěte si, jak celé vyšetření probíhá.

PŘED VYŠETŘENÍM
Před samotným vyšetřením vyplníte informovaný souhlas, kde je nutné uvést alergie, onemocnění, s kterými se léčíte a léky, které užíváte. Budete požádáni o vysvlečení (u žen vč. podprsenky) do spodního prádla (netýká se vyšetření mozku) – můžete si nechat tričko anebo tílko z čisté 100 % bavlny.

Pokud vaše vyšetření vyžaduje podání kontrastní látky, bude vám zavedena kanyla, obvykle do horní končetiny. Máte-li alergii na jód nebo jodové kontrastní látky, sdělte to neprodleně personálu CT.

Následně budete uloženi na vyšetřovací stůl a zavezeni do CT přístroje (většina vyšetření se provádí vleže na zádech s nataženýma rukama za hlavou).

SAMOTNÉ VYŠETŘENÍ
Během samotného vyšetření se, prosím, nehýbejte a ležte v klidu. O průběhu vyšetření vás bude informovat náš personál reproduktorem zabudovaným v přístroji.

Stůl s vámi bude opakovaně projíždět CT přístrojem. Během skenování, pokud to bude nutné, vám bude aplikovaná kontrastní látka do předem zavedené kanyly.

Samotné vyšetření trvá v řádu několika minut. Aplikaci kontrastní látky můžete pocítit jako náhlé teplo po celém těle, postupující od hlavy až k nohám, můžete mít také pocit pomočení.

PO VYŠETŘENÍ
Po vyšetření budete vyvezeni z přístroje a personál se vás zeptá na případné problémy. Ihned po vyšetření oznamte jakékoli případné svědění, pálení, zhoršený dech, nateklý jazyk nebo vyrážku.

Poté půjdete do čekárny, kde ještě alespoň 15 minut počkáte – pokud se budete cítit dobře, bude Vám vytažena kanyla a můžete čekárnu opustit.

Výsledky vašeho vyšetření budou elektronicky poskytnuty vašemu ošetřujícímu lékaři, nebo budou zaslány poštou. Výsledky si můžete vyzvednout i osobně. Pokud vám byla podána během vyšetření kontrastní látka, je vhodné po vyšetření zvýšit objem nealkoholických tekutin, aby se lépe vyloučila z organismu. Pokud jste před vyšetřením nebrali žádné léky (např. Dithiaden) můžete řídit motorová vozidla bez omezení.

Potřebujete jít na vyšetření CT? Objednejte se k nám. Máme krátké objednací termíny. Pracoviště RDG najdete na Poliklinice Budějovická (Praha 4) a nebo na Poliklinice Vysočany (Praha 9), více ZDE.