Stále operujeme - mimořádné opatření Ministerstva zdravotnictví ČR se nás netýká

S vedoucím lékařem Centra jednodenní chirurgie a gynekologie na Poliklinice Vysočany na Praze 9, MUDr. Jiřím Fenclem, o tom, proč se mimořádné opatření Ministerstva zdravotnictví ČR ze dne 30. 12. 2020, nařizující zastavení příjmu nových pacientů za účelem poskytování plánované zdravotní péče, pracoviště jednodenní chirurgie netýká, co je jednodenní operativa a také o tom, jak i v této době na pracovišti zajišťují bezpečný pobyt pacientů na lůžku.

Proč se mimořádné opatření Ministerstva zdravotnictví ČR ze dne 30. 12. 2020 nevztahuje na vaše pracoviště?
Mimořádné opatření Ministerstva zdravotnictví ČR z 30. 12. 2020 se týká pouze poskytovatelů akutní lůžkové péče, příp. následné péče. Naše pracoviště má statut jednodenní péče, tzn., že vydané opatření nás neomezuje.

Můžete nám blíže představit pracoviště Centra jednodenní chirurgie a gynekologie? Jaké obtíže pacientů řešíte?
Centrum jednodenní chirurgie a gynekologie je specializované pracoviště, na kterém provádíme plánované vybrané operační zákroky moderními technikami. To umožňuje zkrátit dobu pobytu na lůžku v nemocnici na nezbytné minimum - všichni naši pacienti jsou propuštění do 24 hodin.

Z chirurgických výkonů nejčastěji provádíme laparoskopické operace žlučníku a kýl (tříselné i pupeční), z gynekologických zákroku bych zdůraznil hysteroskopické a rovněž laparoskopické výkony.

Jsou zákroky hrazené ze zdravotního pojištění?
Veškerá péče je hrazena zdravotními pojišťovnami, pacienti nic nedoplácí - s výjimkou pobytu na jednolůžkovém nadstandardním pokoji.

Jak chráníte pacienty před nákazou COVID-19?
Všichni naši pacienti se musí při příjmu prokázat negativním testem na Covid-19. Ten zajišťujeme na vlastním odběrovém centru na Zeleném pruhu na Praze 4 - pro naše klienty bez čekání a v době vyhrazené pro zdravé osoby.

Proč by se pacient měl rozhodnout pro vaše pracoviště?
Na našem pracovišti operují pouze zkušení lékaři, ročně provádíme kolem 1 200 zákroků. Pacient u nás stráví pouze nezbytně nutnou dobu. V současné době lze plánované zákroky provádět pouze v zařízeních jednodenní péče.

V případě zájmu o vstupní vyšetření je nutné se předem objednat, a to buď na tel. čísle +420 222 504 244, nebo prostřednictvím e-mailu: vysocany@jednodenni-chirurgie.cz.

Více informací o pracovišti najdete na: www.jednodenni-chirurgie.cz