Trpíte suchou kůží na rukou? Přinášíme 5 užitečných tipů, jak s ní bojovat!

I když jsou ruce hlavní součástí našich každodenních činností, jejich funkci si většinou uvědomíme, až když je pozdě. Pokožka rukou je jednou z nejvytíženějších vnějších orgánů na našem těle a její vystavení škodlivým vlivům probíhá téměř pořád. Jako taková vyžaduje neustálou péči. Pokud se jí tato péče nedostává, začíná pnout, svědit, v těžkých případech praská či se odlupuje. To je způsobeno tzv. ztrátou lipidové vrstvy, která tvoří ochrannou funkci. Kůže pak není schopna udržet vlhkost a ztrácí svoji přirozenou elasticitu.

Příčiny suché pokožky

Příčin suché kůže na rukách je několik, většinou spočívají v činnostech a stereotypech, které vykonáváme každý den. Přinášíme přehled těch nejčastějších:

Chlad a zima: Kůže obecně je během chladnějších měsíců více náchylná k pnutí, vysychání a praskání. Je to způsobeno pomalým průtokem krve a výkyvy teplot, které sahají často pod nulu.

Příliš časté mytí rukou a agresivní mycí přípravky: Časté oplachování rukou a především mytí s použitím chemických přípravků sice odstraňuje viry a bakterie, zároveň ale snižuje lipidovou vrstvu, která má poté problém se přirozeně obnovit.

Klimatizace a teplý vzduch: Jemné pokožce rukou neprospívá používání bezkontaktních horkovzdušných sušičů a pobývání v přetopených místnostech. Radiátory nebo klimatizace totiž vydávají tzv. suché teplo, které odčerpává z pokožky hydrataci.

UV záření: Vystavujeme-li se pravidelně UVA a UVB záření, pravděpodobně se na naší kůži dříve či později objeví pigmentové skvrny z důvodu působení tzv. volných radikálů. Ty mají za příčinu nejen ztrátu hydratace, ale v některých případech jejich vlivem mohou vzniknout i závažná onemocnění.

Nepravidelný pitný režim: Je-li náš pitný režim nepravidelný a nepokrývá-li doporučenou denní spotřebu vody, jako následek na sobě můžeme zpozorovat celkovou dehydrataci organismu, která se projevuje slabou a pálící kůží, která je náchylná k tvorbě oděrek a praskání.

Věk: S přibývajícím věkem a vlivem působení hormonů klesá elasticita kůže v důsledku snížení množství kolagenových vláken, které způsobují, že je naše kůže napnutá, prokrvená a zásobená živinami. Taktéž klesá obsah kyseliny hyaluronové, snižuje se objem mazových žláz a pokožka ztrácí svou přirozenou schopnost tvořit lipidy.

Některé druhy onemocnění: Suchou kůží se mohou projevovat i některé druhy onemocnění. Jsou jimi např. atopický ekzém, lupénka nebo cukrovka.

Tipy, jak s ní bojovat

Výše uvedené příčiny suchých rukou ovšem nejsou všemocné. Dá se pro ti nim bojovat dodržováním několika jednoduchých zásad. Pojďme se podívat na ty nejdůležitější, které nám od problémů s praskající a bolestivou kůží dokáží pomoci nebo alespoň příznaky výrazně zmírnit.

1) Hydratace a regenerace: Po umývání nebo v chladnějších měsících je důležité své ruce řádně promazávat krémy na bázi oleje. Výborné jsou produkty, které obsahují např. bambucké máslo či mandlový olej. To způsobí, že naše ruce budou nejen krásně ošetřené, ale budou také krásně vonět.

2) Omývání rukou: Pokud si ruce omýváme příliš často, zbavujeme se tak přirozené lipidové vrstvy, která pokožku chrání před vnějšími vlivy. Je důležité proto najít takový způsob, kdy se účinně zbavujeme virů a bakterií, zároveň ale našim rukám neškodíme. Vždy při mytí používáme vlažnou vodu (ne horkou) a šetrná mýdla, která mají pH podobné pokožce (zdravá pokožka má mírné kyselé pH v rozmezí 4,5-5,5). K osušení nepoužíváme bezkontaktní horkovzdušné sušiče, ale ručníky s obsahem bavlny.

3) Nošení rukavic: Během zimních měsíců a za počasí, kdy fouká silný vítr, je jejich nošení nezbytné, protože hrozí nebezpečí silného vysoušení. Pokožka vystavená mrazu ztrácí elasticitu a hrozí krvácení z důvodu popraskání. Rukavicím se nevyhýbejme ani při manuální činnosti a práci s chemickými prostředky. Pokud nosíme rukavice gumové, používáme pod ně ještě rukavice bavlněné.

4) Pravidelný pitný režim: Dodržovat správný pitný režim a hydratovat pokožku zevnitř je důležité jak v zimě, tak v létě. V chladných měsících však můžeme na doplňování tekutin snadněji zapomenout, protože nutkání na pití není tak časté. Důležité je doplňovat tekutiny v každém počasí a to i bez pocitu žízně. Pokud naše tělo trpí dehydratací, doplní živiny z vnitřních orgánů nebo právě z kůže.

5) Vitamíny a minerály: Suchá kůže může být i důsledkem nedostatku některých vitamínů a minerálů, které naše tělo potřebuje pro správné fungování. Nejčastěji tělo postrádá především zinek a vitamín B7, který se stará o zdraví naší pokožky. Když se tělu tohoto vitamínu nedostává, reaguje extrémním vysoušením vnějších orgánů. Dalším vitamínem, který má vliv na elasticitu kůže, je vitamín C. Jeho absence vede k absenci kolagenu v kožní tkáni a praskání pokožky. Ztráta kolagenu je navíc zodpovědná za nedostatečné hojení pokožky.