Vysoký krevní tlak a jeho příčiny

Máme – li co nejjednodušeji vysvětlit, co si lze představit pod termínem krevní tlak, je možné vnímat srdce jako velikou pumpu, která vší silou pumpuje krev do těla pod určitým tlakem, který působí na stěny cév, jimiž protéká. Tento tlak není stejný ve všech místech krevního řečiště a právě jeho síla představuje to, co označujeme za krevní tlak. Při normálních okolnostech se tlakem krve označuje arteriální (tepenný) krevní tlak (tlak krve ve velkých tepnách). Právě ve velkých tepnách se totiž krevní tlak v závislosti na čase často mění- tzv. systolický tlak (fáze vypuzování krve) bývá vyšší a diastolický tlak (fáze plnění srdečních komor) bývá nižší. Za ideální krevní tlak u dospělého člověka považujeme tlak o hodnotách 120/80 mm Hg.

Vysoký krevní tlak a jeho příznaky

Vysoký krevní tlak nebo – li odborným označením také arteriální hypertenze je život ohrožující stav (mnohem více ohrožující, než – li např. nízký krevní tlak). Je znám také pod názvem tichý zabiják, protože jej často nedoprovází žádné příznaky, takže o jeho existenci nemusíte mít ani tušení. Na rozdíl od nízkého tlaku předepisují kardiologové na vysoký krevní tlak ve většině případů konkrétní medikaci. Ale ani toto nemusí být pravidlem, někdy k jeho snížení doporučí úpravu jídelníčku a nastavení dietního režimu, do kterého doplní chybějící výživové látky. O vysokém krevním tlaku hovoříme, přesahují – li hodnoty krevního tlaku číslo 140/90 mm Hg. Za jeho příčinou může stát dědičnost, ale mezi nejčastější faktory, které ho způsobují, řadíme obezitu, nedostatek pohybu, konzumaci potravin s vysokým obsahem soli, kouření, absenci ovoce a zeleniny a celkově vedení nezdravého životního stylu. A na základě jakých faktorů poznáte, že právě vy máte problémy s vysokým krevním tlakem? Pravděpodobně na sobě vypozorujete následující příznaky: silné bušení srce, bolest hlavy, závratě, dlouhotrvající únavu, otoky končetin, dehydrataci, tlak na hrudi, krvácení z nosu či dokonce poruchy vidění.

Vyděsila vás vysoká naměřená hodnota krevního tlaku a přemýšlíte, jak daný stav řešit? Příčinou vysokého krevního tlaku není vždy patologický nález. Někdy se jedná o krátkodobé zvýšení způsobené stresem, námahou nebo cvičením. Je – li to možné, zaujměte polohu vleže a zhluboka dýchejte. Nedaří – li se vám tímto způsobem vysoký tlak snížit, můžete použít studenou pokrývku hlavy nebo vypít dostatečné množství vody. V případě, že ani tyto kroky nepomohou ke snížení, vyhledejte pomoc svého praktického lékaře.

Praktické tipy, jak snížit vysoký krevní tlak

1) Přestaňte kouřit

Jste – li kuřákem, v rámci prevence vysokého krevního tlaku, neexistuje nic lepšího než kouření zanechat. Tento zlozvyk, který je mimo jiné od roku 2005 označován za nemoc, přispívá ke špatnému stavu cév a vysoce napomáhá vzniku tzv. aterosklerózy. V současné době vám s kouřením může pomoci váš praktický lékař nebo můžete využít odborného programu, který realizujeme v síti našich lékáren Pharmacentrum. Naši lékárníci jsou tu proto, aby vám vždy poradili a poskytli tu nejlepší možnou péči.

2) Užívejte pravidelně svou medikaci

Pečlivě dodržujte užívání medikace, kterou vám předepsal váš ošetřující lékař. Snížíte tak svůj krevní tlak a přispějete k udržení zdraví svého srdce a cév. Léky tohoto typu je nutné užívat každodenně a v pravidelných intervalech. Nikdy je proto nevysazujte bez konzultace se svým lékařem.

3) Vyhýbejte se stresu

To se lehce řekne, ale hůř udělá, jelikož snížit míru stresu v dnešní době není vůbec jednoduché. Při působení stresu na lidské tělo se aktivuje sympatický nervový systém, který zvýší krevní tlak. Dojde k náhlému zúžení cév a zrychlení tepu, aby naše tělo bylo schopno postavit se eventuálnímu ohrožení. Po odeznění stresové situace se hladina krevního tlaku vrátí ke svým původním hodnotám, poškození cév však zůstává nevratné. Ke snížení míry stresu doporučujeme zařadit do svého každodenního rytmu pravidelné cvičení, hluboké dýchání (nejlépe na čerstvém vzduchu), praktikování meditace a jógy a dostatek spánku.

4) Upravte si jídelníček

Významnou roli v boji proti hypertenzi hraje omezení soli, snížení příjmu sodíku (obsahují ho např. minerální vody) a zvýšení příjmu ovoce a zeleniny. Sůl totiž zadržuje vodu v těle a způsobuje tak velký objem tekutin v krevním oběhu, který poté tlačí na stěny cév, což má za následek zvýšení krevního tlaku. Doporučuje se výměna živočišných tuků za rostlinné oleje a konzumace především těchto potravin: červená řepa, celer, rajčata, mléčné výrobky s nízkým obsahem tuku, olivový olej, tučné ryby a další.